De gemeente Montferland staat voor de uitdaging om tussen nu en 1 juli huisvesting te regelen voor 78 statushouders, migranten met een verblijfsvergunning. Het afgelopen halfjaar heeft de gemeente haar doelstelling niet gehaald, met slechts 47 nieuwkomers ondergebracht in de afgelopen zes maanden.
Montferland is niet de enige gemeente die moeite heeft met de huisvesting van statushouders. Landelijk hebben 49 gemeenten hun doelstelling gehaald, terwijl bijna driehonderd gemeenten dat niet hebben gedaan. Dit resulteert in een totale achterstand van meer dan 12.000 statushouders op de oorspronkelijke opdracht, volgens nieuwe cijfers van opvangorganisatie COA.
Voor het nieuwe halfjaar staat de gemeente Montferland voor een enorme taak, aangezien er 17.700 statushouders een woning moeten vinden. Dit brengt de totale taakstelling voor de komende zes maanden op bijna 30.000 statushouders, een recordaantal. Woningcorporaties en gemeenten worden aangespoord om versneld statushouders aan een woning te helpen, om te voorkomen dat een groot aantal azc-bedden bezet raakt door statushouders.
Naast de huisvesting voor statushouders, zet Montferland ook in op het regelen van opvangplekken voor asielzoekers die nog wachten op een verblijfsvergunning. De gemeente heeft 250 plekken geregeld, meer dan het aantal dat vorig jaar door het ministerie was toebedeeld. Dit is gedaan met extra financiële steun van het rijk.
In totaal moeten honderd gemeenten extra plekken regelen voor asielzoekers, wat neerkomt op 6000 extra opvangplekken. Asielminister Faber streeft ernaar om dwangmaatregelen te vermijden, maar de uitdaging blijft groot. Provincies en gemeenten mogen onderling plekken ruilen om te voldoen aan de deadline van 1 juli voor in totaal 96.000 opvangplekken.